Pentru cine recomandăm testul NIFTY?

Testul NIFTY este recomandat în primul rând mamelor care din punctul de vedere al sindromului Down prezintă risc peste mediu, şi doresc să efectueze testarea cu cea mai mare exactitate posibilă fără intervenţie de examinare profilactică invazivă (adică fără amniocenteză sau biopsia vilozităţilor corionice, care pot avea un risc de avort de 0,5-1%).

De asemenea, acest test poate fi recomandat în cazul în care pe baza testului combinat nu se poate înlătura suspiciunea de anomalie cromozomială fetală. În acest caz mama va participa la un program de consiliere genetică, prin care colegii noştri vor propune efectuarea testului NIFTY.

Pe lângă aceasta testul este recomandat acelor mame care, deşi fac parte din grupul cu risc scăzut, dar doresc să efectueze un test cu credibilitate mai mare decât testul combinat cu un procent de precizie de 95%, fără examinare profilactică invazivă şi astfel fără risc de avort.

În unele cazuri rare testul NIFTY nu este recomandat: dacă femeia însărcinată a primit în prealabil transfuzie de sânge, a fost supusă unui transplant de organe sau a unei terapii cu celule stem, prezenţa ADN-ului străin (exogen) poate conduce la rezultate false.

Când se poate efectua testul NIFTY?