Când se poate efectua testul NIFTY?

Testul NIFTY poate fi efectuat după testul combinat, cel mai devreme în a 12-a săptămână, cel târziu în a 17-a săptămână.

Teoretic testul s-ar putea efectua şi înaintea celei de-a 12-a săptămâni, dar aplicarea testului NIFTY nu se recomandă înaintea săptămânii a 12-a. Referitor la efectuarea testului înainte de a 12-a săptămână de sarcină încă nu există suficiente date cu privire la fiabilitatea testului NIFTY, cantitatea insuficientă a materialului genetic fetal în sângele periferic al mamei poate conduce la rezultate neevaluabile, la retestare şi la întârzieri din această cauză. Chiar din acest motiv comunicarea detaliată a rezultatului ecografiei efectuate este importantă în determinarea corectă a vârstei sarcinii, în special la începutul acesteia.

Dacă testul NIFTY are rezultat pozitiv, atunci trebuie efectuat şi amniocenteza şi biopsia vilozităţilor corionice. În cadrul acestora se prelevează probe din celulele fătului, şi se examinează cromozomiile fetale pentru a confirma 100% rezultatul testului NIFTY.

Există posibilitatea ca testul NIFTY să fie fără rezultat?